Wiadomości
Agnieszka Waszkiewicz
12 listopada 2024Biesiada Niepodległościowa z gęsiną w roli głównej w gminie Chełmno [ZDJĘCIA]
W świąteczny poniedziałek w gminie Chełmno odbyły się warsztaty kulinarne. Gospodynie pod okiem szefa kuchni uczyły się przygotowywać przysmaki z gęsiny. Specjałów można było próbować podczas Biesiady Niepodległościowej.
11 listopada na wielu polskich stołach króluje gęsina. Była ona tematem warsztatów kulinarnych, które odbyły się w świąteczny poniedziałek w Bieńkówce w gminie Chełmno.
CZYTAJ: Razem dla Niepodległej na rynku w Chełmnie [ZDJĘCIA, WYNIKI BIEGU]
Gęsinowe warsztaty i Biesiada Niepodległościowa w gminie Chełmno
Gospodynie pod okiem Tomasza Waltera, szefa kuchni hotelu City w Bydgoszczy, uczyły się przygotowywać gęsinowe specjały na wszystkie możliwe sposoby. Było pieczenie, duszenie i gotowanie mięsa. Z gęsiny powstały pasztety, a nawet czernina.
Efekty kilku godzin pracy mieszkańcy Bieńkówki mogli ocenić podczas Biesiady Niepodległościowej, która odbyła się po południu. Dla dzieci przygotowano kreatywne zajęcia, podczas których samodzielnie przygotowywały biało-czerwone kotyliony.
Organizatorzy warsztatów to Stowarzyszenie Obrony Tradycyjnej Wsi Polskiej, KGW Bieńkówka i KGW Starogród, a partner wydarzenia – bydgoski oddział KOWR.